Pekannöt

Pekannöten är nog den nöt som är mest unik i sin smak – rund, fyllig, söt och knaprig. Till utseende och konsistens påminner nötkärnan om sin närmaste släkting valnöten men skalet är jämnare och blankare.

Sitt namn har pekannöten fått av det nordamerikanska ursprungsfolket algonkiner. Namnet pekan betyder ”nöt som måste knäckas med sten”.

LIVSKRAFTIG NÖTDRYCK

Pekanträdet har sitt ursprung i Nordamerika, där den var en viktig del av kosten för ursprungsbefolkningen. Bland annat stöttes nötterna och blandades ut till en näringsrik nötmjölk.

DEN BERÖMDA PEKANPAJEN

I Nordamerika är pekannöten en stor favorit i diverse maträtter och bakverk, kanske framförallt som huvudingrediens i den berömda pekanpajen. Men frågan är om den inte kommer allra mest till sin rätt naturell eller lätt rostad.

500 ARTER AV PEKANTRÄDET

USA är än i dag en av de största producenterna, vid sidan av Mexico. Nöten, som är fröet i en stenfrukt, växer på 40-60 meter höga träd som finns i 500 olika arter.

ANVÄNDBART TRÄSLAG

Pekannötsträdet tillhör familjen hickoryväxter, vars bark används till bland annat trumpinnar, möbler och för att ge en rökig smak vid grillning. Förr var det vanligt med hickory i golfklubbor, tennisracketar och skidor.

Pekannöten är den energirikaste av våra nötter och den som innehåller mest fett, främst av den enkelomättade typen.

Något som också utmärker pekannötter är den höga halten av mineralen zink, som är viktig för kroppens ämnesomsättning och sägs ha god inverkan på hud, hår och naglar. Nyare forskning har också visat att pekannötens rika innehåll på växtsteoriden beta-sitosterol kan förebygga prostataförstoring (BPH) samt ha kolesterolsänkande effekter.

CASHEWNÖT

Nöten som alltid är rätt

JORDNÖT

En skön böna från underjorden

HASSELNÖT

En mångsidig klassiker med mersmak

MANDEL

Dietisternas favoritsnacks