Mandel

Mandel har inte bara en ljuvlig smak, utan också extremt gott rykte vad gäller nyttighet – och det med rätta: mandeln är laddad med fibrer, kalcium och hälsosamma fettsyror, samtidigt som kalorimängden är relativt låg. Inte så konstigt att mandeln är en stor favorit bland dietister. Men mandeln är mycket mer mångsidig än så.

MÅNGSIDIG I KÖKET

I medelhavsköket är den en stapelvara och tillför både smak och textur till otaliga maträtter. Hackad, skalad, rostad eller rå passar den lika bra till mat och bakning som ett energitillskott efter träningen, eller närhelst du är sugen på något extra gott.

Mandel är ingen nöt, utan fröet från en stenfrukt och nära släkt med plommon, persika, nektarin och aprikos. Runt Medelhavet äts gärna färska mandlar, som har en mildare och krämigare smak än de torkade.

KRAFTIG BLOMMANDE TRÄD

Mandel är ett av våra äldsta odlade fruktträd och har sitt ursprung i Mellanöstern och södra Asien. Under våren kan mandelträd ses blomma ymnigt med vackra, vita och rosaskiftande blommor. Trädet trivs bäst i varmt, torrt klimat med milda, regniga vintrar. Så det är inte förvånande att Kalifornien med dess bördiga jord och jämna klimat är världens i särklass största producent. Där har till och med pollineringen blivit en storindustri och lastbilar kör runt med bikupor från gård till gård.

SLÄKT MED PERSIKA

Mandelträdet, som är nära släkt med persika, ger frukt efter tre år och skördas på hösten. Efter blomning bildas små gröna, ludna frukter. När dessa spricker kommer den hårda kärnan som omsluter fröet (mandeln) fram.

EN AVVIKELSE I EVOLUTIONEN

Från allra första början var mandeln bitter. En naturlig mutation som gjorde mandeln söt upptäcktes och började utnyttjas av människor. Det är vi glada för idag, när i stort sett enbart söta mandlar odlas, medan bittra används för att ge den distinkta och läckra mandelsmaken åt olika bakverk.

MÜSLI, MACRONER, MARSIPAN OCH MJÖLK

Mandeln har en stor mängd användnings-områden – hackad i granola, müsli och pesto, i nordafrikanska och indiska maträtter, malen i mandelmassa och marsipan, som glutenfritt mjöl i macroner och andra bakverk eller till mandelmjölk. I pressad form används mandelolja som mjukgörande och renande hudvårdsprodukt och för att ta hand om träblåsinstrument, som oboe.

Mandeln är kanske den allra nyttigaste av nötter, då den både är snål på kalorier och har en hög andel omättade fetter som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom är den en fantastisk källa till kalcium och vitamin E. Mandel innehåller också stora mängder järn, magnesium, mangan, fosfor och zink samt B-vitaminerna riboflavin och niacin.

Mandelns höga proteinhalt gör den till den perfekta energikicken efter hård träning. I synnerhet styrketräning då musklerna behöver protein för att bygga upp sig igen. Så se till att alltid ha en påse mandlar i träningsväskan!

CASHEWNÖT

Nöten som alltid är rätt

JORDNÖT

En skön böna från underjorden

HASSELNÖT

En mångsidig klassiker med mersmak

PEKANNÖT

Amerikanernas allra mest älskade nöt