Hasselnöt

Den runda lilla hasselnöten är faktiskt den enda av våra nötter som rent botaniskt räknas som en nöt. För många är den kanske den minst exotiska av alla nötter – trots att den har en komplex och karaktärsfull smak, som förhöjer smaken hos annat den kombineras med.

LITEN MEN MÄTTANDE

Med sitt höga innehåll av protein och omättade fetter ger hasselnötterna en lång mättnad och många hälsoeffekter. Och de är svåra att sluta äta när du väl har börjat.

Hasselnötsolja har historiskt använts mot kolik och som hostmedicin.

BUSKE MED STARKA GRENAR

Hasseln har sitt ursprung i tempererade klimat i Europa och de västra delarna av Asien. Det är fortfarande där hassel odlas i störst utsträckning. Främst för de goda nötternas skull, även om de starka stammarna också används som material till korgar och stängsel.

SKÖRDAS PÅ HÖSTEN

Hasselträdet, som gärna breder ut sig till en buske, blir vanligtvis upp till åtta meter hög. Efter tre år börjar hasseln producera nötter och når sin fulla potential vid tolv års ålder. De skördas på hösten, antingen för hand direkt från trädet eller från marken när träden släppt sina nötter.

VÄXER VILT I NORDEN

Efter att ha samlats in läggs de att torka i 15-20 dagar för att sedan skalas och sorteras. Hassel växer vilt i de nordiska länderna men det är från Turkiet som den största delen av världens hasselnötter hämtas.

GOTT SOM GODIS

Människor har ätit hasselnötter i årtusenden. Idag används de till såväl maträtter och oljor som i praliner och smakrika bakverk. Men allra godast är de att äta naturella eller lätt rostade.

Hasselnötter är rika på protein, omättade fetter och andra nyttigheter. Bland annat innehåller de betydande mängder folsyra, fosfor, magnesium, tiamin och inte minst vitamin E, en grupp vitaminer som har en kraftigt antioxidativ effekt.

En handfull hasselnötter (ca 30 g) räcker för att täcka hela kroppens behov av E-vitamin. Hasselnöten är den nöt som innehåller minst andel mättat fett och mest enkelomättat fett men en relativt liten andel fleromättat fett.

DET VISSTE DU INTE OM HASSELNÖTEN

Ett enda hasselträd kan producera upp till 14 kg

nötter per år och en fjärdedel av världens

hasselnötter går åt till att göra Nutella.

CASHEWNÖT

Nöten som alltid är rätt

JORDNÖT

En skön böna från underjorden

MANDEL

Dietisternas favoritsnacks

PEKANNÖT

Amerikanernas allra mest älskade nöt