Cashewnöt

Mild och söt, knaprig och krämig på samma gång – cashewnöten har verkligen allt. Dessutom är den mättande och så mångsidig att den funkar som krispig energi-boost mellan måltiderna, som tilltugg på festen eller som smakhöjande ingrediens i en bred variation av maträtter. Eller varför inte mixa dem till en krämig och god röra att dippa grönsaker i eller breda på ett kex?

I Sydamerika är cashew-äpplet mer omtyckt än

nöten. Frukten ser ut som en blandning av äpple

och paprika och smaken påminner om äpple.

NÄRA SLÄKT MED MANGO

Cashewnöten kommer ursprungligen från Brasilien och dess närmaste släkting är mango. Trädet växer i tropiskt klimat längs ekvatorn, främst i Västafrika, Indien, Vietnam och Filipinerna.

FRÖET FRÅN EN SKENFRUKT

Nöten, som egentligen är ett frö, växer längst ut på trädets skenfrukt, cashew-äpplet. När äpplet, som ser ut som en blandning mellan äpple och paprika, fallit till marken är nöten mogen.

MÅSTE SKALAS FÖR HAND

Nötterna samlas då in, torkas och värms upp för att lättare kunna skalas. Varje nöt skalas för hand och det är två skal som ska bort innan nöten är klar att ätas.

TVÅ SKÖRDAR PER ÅR

Cashewträdet planteras under regnperioden, börjar bära frukt efter 3-5 år och producerar som mest frukt efter 15 år. Trädet blommar vår och höst, då det också skördas och varje träd kan ge mellan 5 och 7 kg nötter per skörd.

Cashewnötter är rika på proteiner, kolhydrater och omättade fettsyror men det är framförallt innehållet av mineraler som zink, magnesium och järn som gör cashewnötterna extra nyttiga. Zink är viktigt för ämnesomsättningen, medan magnesium hjälper kroppens nervfunktioner. 50 g cashewnötter ger dig hela 20% av dagsbehovet av järn, som bidrar till bra blodvärden, kan minska trötthet och öka motståndskraften mot infektioner. Så har du svårt att få i dig tillräckligt med spenat, är cashew ett smart val.

Jämfört med andra nötter är cashewnötterna också rika på folsyra och vitamin K som är bra för skelettet och blodets koagulering.

NÖTEN SOM ALLTID ÄR RÄTT

JORDNÖT

En skön böna från underjorden

HASSELNÖT

En mångsidig klassiker med mersmak

MANDEL

Dietisternas favoritsnacks

PEKANNÖT

Amerikanernas allra mest älskade nöt